Een Paar Woorden van een Kleinkind

Kindertijd: Oma Zwembad

Oma Zwembad was meer en minder dan een Oma. Minder, omdat wij als nomadische buitenlanders, bijschouwers bleven, buiten het leven van Oma. Maar juist hierdoor werd Oma Zwembad, wezenlijk als concept, juist versterkt en verscherpt.

Rond Oma Zwembad schemerde suffe borreltjes and etentjes, en een oneindig veel interessanter bos, tafeltennis tafel, satelliet televisie, ongelimiteerd budget voor vuurwerk, en bijna buitenaardse rituelen die gebruik maakte van complexe symbolen zoals schildpaddensoeplepeltjes.

En bovenal: een olympisch zwembad. En dit alles ergens in het centrum van Nederland.

U hoort het: voor ons half-Afrikaanse kindertjes was een bezoek aan Oa een bezoek aan een soort fantasie land, waar veel kon en veel mocht.

We waren ook nadelen, natuurlijk. Ik weet bijvoorbeeld nog goed hoe ik met tegenzin naar de kapper werd gesleept, om dit materiele paradijs te ontgrendelen. Zo werd ook een experiment met dreadlocks vroegtijdig beeindigd. Voor Magnums en badminton moest je iets over hebben.

Pas vele jaren later waagde ik het eindelijk om in een bourdeaux-gekleurde broek met fel blauw en gele vierkanten erop geborduurt naar Oma toe te stappen. Toch kon ik het niet nalaten om mij op het grindpad al te verontschuldigen. Oma’s reactie: zij vond het “een keurige broek”. Dit is wat men in het Engels met de uitdrukking ‘unconditional love’ op oog heeft.

In de Gang, op weg naar Amerika

Met ouderworden slonk het bos, en verloor zelfs het zwembad haar tropisch turquoise allure. Voor een deel.

De brieven werden kaarten, en de bezoeken werden bezoekjes, vaak op weg naar het vliegveld.

Toen kwam de dag dat ik, in de gang van het gastenhuis, gedag zei tegen Oma, op weg naar 8 jaar Amerika. Er veranderde iets, of liever gezegd, er was iets verandered. Toen ze mij omhelsde voelde ik voor het eerst in alle zekerheid dat ik iets voor Oma had komen te betekenen. Dit was geen tafereel meer. “Ik ben dol op je”, zei zij. En dat was zij ook.

Na dat moment ben ik altijd langs gekomen, hoe kort dan ook ik in het land was.

Zelfs in de Winter, als het zwembad bedekt was. Zoals zij nu is.

3 Responses to “Een Paar Woorden van een Kleinkind”

 1. Princess C says:

  That’s beautiful.

 2. emergency backup mom says:

  What a great grandma!

 3. JW says:

  Well spoken Jelt (Assuming this was your speech during the funeral)
  Dad

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is:

Protected by Invisible Defender. Showed 403 to 145,261 bad guys.